Controle van websites

Denk je na het online zetten van de website ook aan het onderhoud?

Tegenwoordig is het onderhouden van een website belangrijker dan ooit. Zonder dat je er bewust van bent kunnen zwakheden in je website worden uitgebuit.  Zwakheden worden meestal na een tijdje ontdekt, zitten in zowel het systeem als in plug-ins/thema’s en geven in het ergste geval volledige toegang tot je websitebestanden. Daarmee kan men ook opgeslagen gegevens lekken waardoor er sprake is van een datalek.

Af en toe is er zelfs sprake van overbelasting van de server maar met filters worden excessen voor een periode geweerd. Hierdoor lukt het ons de bezoeksbeleving optimaal te houden.

Binnenkort gaan we bezig met het screenen van de websites die klanten hebben geplaatst. De volgende scenario’s kunnen optreden:

 • Website is sterk verouderd en vormt een hoog risico
  Hiervoor wordt geadviseerd om – indien mogelijk – bij te werken naar een nieuwe versie, of deze opnieuw op te bouwen in een actuelere versie. Belangrijk is dan wel te kiezen voor thema’s die vanuit (bijvoorbeeld) WordPress zelf up-to-date worden gehouden.
 • Overbelasting door SPAM comments
  Tijdens het maken van back-ups van databases wordt opgemerkt dat het bestand groot is. Dit duidt meestal op een overstroomde tabel met commentaren van (nep)bezoekers.
  Maak je bijvoorbeeld gebruik van een contactformulier op je website? Installeer dan (in het geval van bijvoorbeeld WordPress) een ReCaptcha plug-in waarmee gecontroleerd wordt of de plaatser een echte bezoeker is.
  Maak je helemaal geen gebruik van commentaren? Schakel deze functie dan uit.
 • Uitgaande e-mail blijft hangen
  Dit wordt meestal opgemerkt als uitgaande e-mail blijft hangen: de daadwerkelijke ontvanger bestaat niet. Pas hiervoor de oplossing toe zoals hierboven genoemd.

Maak je gebruik van WordPress? Dan is het up-to-date houden van je website tegenwoordig makkelijker dan je denkt. Op het Dashboard kan je aangeven dat je wilt controleren op Updates. Update eerst de thema’s/plug-ins en daarna WordPress zelf.

Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op.

PHP versie bijwerken
Als je een melding krijgt dat je gebruik maakt van een oude PHP versie – en dat dit bijgewerkt moet worden – geef ons dan een seintje. Dan controleren wij of het mogelijk is om – met de geïnstalleerde plug-ins – de PHP versie bij te werken.