Verstoring 13 maart 2020

Door overbelasting van systeembronnen is vanmiddag tussen 12:40 en 13:10 uur zijn diensten tijdelijk onbereikbaar geweest. Nadat de virusscanner voor e-mail en MySQL waren gecrasht is de server automatisch herstart. Echter, omdat er vreemde schijfactiviteit was zijn de diensten met tussenpozen gestopt en weer gestart.

De oorzaak van de verstoring lag uiteindelijk in het maken van een backup van een grote WordPress website. Ondanks dat backups via de FTP beschikbaar zijn (database, website èn e-mail accounts) wil men nog wel eens ‘instellingen, thema’s en geüploade bestanden’ downloaden in een bestand waarmee een WordPress installatie elders nagebouwd kan worden. Het maken van deze bestanden kost naast kracht en opslag ook werkgeheugen.

Dat laatste vormt een probleem, want WordPress websites willen nogal eens werkgeheugen vragen, evenals de virusscanner en MySQL. Met het maken van een grote backup wordt de vraag nog hoger en wordt het proces die het meeste hinder veroorzaakt afgesloten.

Als je beheerder bent van een WordPress website en je maakt gebruik van plugins voor het downloaden van backups:

  1. Kies één plugin die je gebruikt;
    Ga niet diverse plugins gelijktijdig gebruiken, want dan krijg je backup-in-backup. Een combinatie van ailwm-backups en updraft zorgt voor problemen: backups worden onnodig groot en het maken kost veel tijd.
  2. Verwijder de backup nadat je deze hebt gedownload of als je deze niet meer nodig hebt;
    De backup is een reservekopie die je na het downloaden lokaal bewaard. Zet de kopie terug als je hem nodig hebt, maar bewaar deze zo kort mogelijk op de server.

Mededeling van algemene aard:
Zorg ervoor dat je de WordPress omgeving – die je gebruikt – zo clean mogelijk houdt. Controleer of je plugins en/of thema’s die zijn geïnstalleerd wel gebruikt. Zo niet, verwijder deze dan indien mogelijk.